Om Shakespeare

CHANDOS3William Shakespeare anses vara en av världens främste inom litteratur. Han var en poet, författare, dramatiker samt skådespelare. Det sägs att han skrev ungefär trettio stycken pjäser. Hans utan tvekan största verk är Romeo och Julia, Hamlet och inte minst MacBeth.

Man tror att William Shakespeare föddes år 1564 den 23:e april och levde till år 1616 då han på sin 52:e födelsedag dog i sitt hem. Hans död har länge varit oförklarad men en del anser att det var feber som var boven trots att han kort innan hade skrivit på att han var fullt frisk.

Det var i Stratford-on-Avon i Warwickshire i England som han bodde den första tiden med sin familj bestående av mamma Mary Arden, pappa John Shakespeare och sju syskon totalt. Två stycken var två äldre systrar som dog i ung ålder. Sedan fick William fem syskon till, två systrar och tre bröder. Hans far John ägde flera fastigheter i området och jobbade även som hantverkare.

William gick vid Stratfords Grammar School där han lärde sig mycket språkkunskap och fick sin bas i språken latin och engelska, något som ledde till hans stora framgångar. En framgång som kom till tack vare hans förmåga att skriva och berätta genom ord och oklanderlig grammatik.

Vid sexton års ålder gifte sig William med den rika bonddottern Anne Hathaway, som var åtta år äldre än honom. De båda familjerna kände varandra sedan tidigare så det var en naturlig sak att de två gifte sig. De var gifta fram till Williams död år 1616 och de hade fått totalt tre barn tillsammans, Susanna och tvillingarna Judith och Hamnet.

Hans tid gick mest åt att närvara i teatern Globe Theatre i London. Där kunde William föra sitt skådespeleri och få ord på sina berättelser och poesier. Han flyttade så småningom själv till London där han försörjde sig genom att skriva poesier, pjäser och själv skådespela. På sina äldre dar flyttade han tillbaka till sin födelseort där han senare dog.

Shakespeares populära verk har blivit något av riktiga klassiker och är berömda världen över. Trots att han själv levde på slutet av 1500-talet är hans berättelser fortfarande aktuella och kommer att så bli lång tid framöver. Hans enastående verk återberättas dagligen i många olika länder och på olika språk. De kommer också i olika former som teater, diktuppläsning och inte minst film. Han var, är och kommer nog alltid att vara en av de största genom tiderna. Med sina dramatiska historier som återberättas på ett igenkännligt sätt får Shakespeares berättelser åter liv. Det är många som kan relatera till hans rollfigurer som på många sätt finns än idag.

Han hade en förmåga att se på det komiska och det tragiska i livet för att återspegla det i sina berättelser som uppskattas lika mycket idag som förr. Inte minst i skolor där det är en obligatorisk del i engelskan. William själv gillade att skriva om historiska händelser. Bland annat om kungar från Medeltiden och om tragedier där romantik får en självklar plats.