Filmen MacBeth från 2015

Justin_Kurzel_Cannes_2015Filmens premiär var den 23 maj 2015, då den visades för första gången vid Cannes filmfestival i Frankrike. Dess egentliga premiär för att kunna se den i svenska biografer är 25:e december år 2015. Den senaste versionen är regisserad av den australienska manusförfattaren och regissören Justin Kurzel. Han har bland annat gjort andra kända filmer som Snowtown där han också vann pris för bästa regi, i AACTA Award.

Som Lord MacBeth är det Michael Fassbender vi kan se och Marion Cotillard som Lady MacBeth. Som kungen av Skottland, Duncan, ser vi David Thewlis. Andra kända rollfigurer är Lady MacDuff som spelas av Elizabeth Debicki och MacDuff som spelas av Sean Harris.

Filmen MacBeth är baserad på den klassiska tragedin med samma namn, skriven av William Shakespeare, som hade sin första utgåva ungefär år 1606. Filmen handlar om en hertig av Skottland som heter just MacBeth. Han får möta tre stycken häxor som ger honom en profetia. Där får MacBeth reda på att det är han som ska bli kungen av Skottland en vacker dag. Hans fru, Lady MacBeth, är en person som står honom väldigt nära och ger nya idéer. Tillsammans med häxornas idé och hans fru Lady MacBeths vilja växer en ondska inom MacBeth. Det leder tillslut till att han inte kan hejda sig längre utan mördar den aktuella kungen som heter Duncan. Efter det kan MacBeth själv ta tronen och se sig som kung över Skottland, precis som häxorna hade förespråkat. Mordet är bara början på en rad av händelser som alla har tragiska avslut. Bland annat får man följa med och se hur paret MacBeths liv får en drastisk vändning och allt slutar abrupt.

MacBeth har genom tiderna blivit en av William Shakespeares mest berömda verk. Med sina skildringar mellan det goda och det onda har berättelsen blivit något som återberättar det som alla människor någon gång måste uppleva. Precis som när man spelar blackjack på nätet eller andra hasardspel, så har ödet sin egen gång som man inte alltid kan påverka.

I huvudrollerna ser man alltså de kända skådespelarna Michael Fassbender och Marion Cotillard. Fassbender har tyskt och irländskt påbrå och har bland annat spelat i filmer som Prometheus, Steve Jobs och X-men. Värt att veta är att Michael Fassbender är pojkvän till den svenska skådespelerskan Alicia Vikander och att han har besökt Sverige ett antal gånger.

Marion Cotillard är en fransk skådespelerska med föräldrar som länge verkat inom teater och film. Som barn började hon skådespela och hennes största film är då hon spelade Edith Piaf i La vie en rose, en insats som hon även fick en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll för. Andra kända filmer hon har varit med i är Taxi, Public Enemies och Inception.

Filmen spelades in under 2014 i både England och Skottland. Man började i Skottland för att sedan filma i Surrey. Byggnader som har fått vara med i inspelningen är bland annat katedralen Ely och Bamburgh slott i Northumberland.

Under Filmfestivalen i Cannes mötte filmen mycket positiv respons från kritiker och publik. Inte minst vad gäller insatserna från skådespelarna, som är några av de största i filmvärlden just nu. I december 2015 kan man alltså se filmen i Sverige.