Filmen MacBeth från 1971

Roman_Polanski_Cannes_2013År 1971 släpptes filmen The Tragedy of MacBeth som var regisserad av världskända regissören Roman Polanski. Polanski är en polsk/fransk regissör, producent och manusförfattare som har gjort storfilmer som Rosemary´s Baby, The Pianist och Carnage bland andra. Filmen hade premiär i Sverige året därpå, 1972, och fick mycket beröm.

Filmen återspeglar ett av William Shakespeares mest kända verk, MacBeth, som handlar om Lord MacBeth som får en spådom över sig från tre häxor som hävdar att det är han som ska stå som kung för Skottland, istället för den dåvarande. Det enda som står i vägen är kungen Duncan som MacBeth lyckas mörda och kan därefter se sig själv som kung. Detta tack vare att han låtit de andra tro att det var kungens tjänare som begått brottet. Med det kommer dock andra tråkiga händelser som han inte hade räknat med.

Som skådespelare ser vi Jon Finch som MacBeth och Francesca Annis som hans fru Lady MacBeth. Andra skådespelare är Nicholas Selby som kungen Duncan och Terence Bayler som MacDuff. Några som var dåtidens största inom filmvärlden.

Jon Finch var en engelsk skådespelare som spelade i många uppsättningar av olika pjäser av Shakespeare. Han föll därför naturligt då man skulle välja vem som spelade MacBeth i filmen. Finch gjorde sig också berömd i filmen Frenzy, av Alfred Hitchcock. Francesca Annis är en engelsk skådespelerska och är aktuell än idag i filmer och tv-serier. Hennes mest kända filmer är Cleopatra från 1963, Dune och i serier som Reckless. Terence Bayler som spelar MacDuff kommer från Nya Zeeland och har haft många småroller i stora filmer. Man kan se honom i välkända filmer som Harry Potter, Life of Brian, Doctor Who från 60-talet och MacBeth.

Filmen spelades in på många olika platser runt om på de brittiska öarna. De platser de spelat in flest scener på var Snowdonia National Park i Wales. Även Northumberland på Englands östra kust var en mycket passande plats. Några av de historiska byggnader som användes i inspelningarna var Lindisfarne slott, Bamburgh slott och kyrkan St. Aidan, som man alla kan beskåda i filmen.

Dock uppstod det problem i och med inspelningen på grund av för dåligt väder. Det resulterade i förseningar, vilket ledde till en del ändrade planer i inspelningen. Vädret är något man inte kunde planera in så det ledde till att tiden för att ta scenerna förlängdes, vilket också ledde till ökade kostnader för hela produktionen. I slutändan blev det ändå en inspelning som Polanski hade önskat.

Filmen var inte en av de första att skildra William Shakespeares storslagna verk på vita duken, men ändå en av versionerna som kommit att bli en riktig klassiker. Det blev en succé och Roman Polanski kunde än en gång se sig själv göra ett utomordentligt jobb. Polanski lyckades också pricka in de rätta skådespelarna för den här filmen som tillsammans med soundtracket bjuder på spänning och höjer helhetsupplevelsen. Soundtracket till filmen framfördes av bandet Third Ear Band, som spelar progressiv rock.